Skivavdelnigen Pick Up fortsätter att spåra Hett & Etikett/2
Hep Stars 50 år grattis! Då 1964 startade och musiken spreds i skivform över landet tack vare dagens skivetikett Olga. Det var gruppens manager som var snabb med att få dem att skriva på och ge ut Olgasinglar på löpande band. Det gällde ju att matcha turnéerna med hitlåtar som kunde hamna på Tio i Topp listan.
Och flitiga och härliga på livescenen var dom. Det var just i Norrköping på Idrottsparken som jag fick uppleva det när de släppte loss och värsta Beatlelshysterin infann sig. Många var det, mest flickor, som försökte storma scenen och få ge nån av spelmännen en kär klapp kanske en puss eller i bästa fall få med sig lite hårfall så det blivit Bladheaded Sven i stället.
Men han klarade håret och har det än idag tack vare stadiga konstaplar med vita batonger som fick fullt sjå, nja inte att slå men dra bort det vilda ungdomarna så nu bandet själva kunde nå Farmer Johns dotter…precis som de nu behövde henne när hela den kvinnliga publiken var villiga att åka med i deras splitter nya Cadillac. So Mystifying!
Ordning och reda var det i alla fall på Åke Gerhard så att Olga första & andra LP kund få se dagens ljus 1965. LPO 02 en livslevande upptagning ON STAGE med de hippa heppa stjärnorna inklusive härligt publikt folkparkstjut – ett häftigt tidsdokument.
En gotländsk hep grupp med kultstatus, Smaklösa, som väl snart också ska fylla femtio!? Deras skönsjungande sångare Pelle Sundberg berättar att de har tolkat två stycken låtar från Hep Stars gedigna släpp och det är ”Malaika” (1967) som blev till en ”Balalajka” (1987) och så en ko-losalt populär låt, Pelle får själv berätta:
– ”Vi har även skrivit låten ”Kvigan” (1987) på ”Sunny Girl” (1966) En låt som Benny Andersson inte lär vara så stolt över (lyssna på den svengelska texten). När vi bad om lov lär han ha sett förlägen ut och sagt något urskuldande.”
Herr Sundba tar en konstpaus och funderar vidare:
– ”Att vi sedan gjorde en julskiva var ju helt klart ett svar på Hep Stars julskiva. Den som jag köpte för fyndpriset 100 kr hos Rabbis Records.”
Det är med stor stolthet som jag, före detta skivhandlare, kan konstatera att jag alltså med kollega O. Blom varit med och krängt, först Olga som likt ett tomtebloss tände till för en gnistrande glimrande Smaklös Julstämning. Rabbisarna skuttar högt av glädje!
Vid tillfälle längre fram, när känslorna gått i sin, får vi ta en seriös Pick Up Hett & Vett titt på skivbolaget Tasteless som ju likt Hep Stars spottade ut små skivor på vinyl. Dessutom har de ju den goda smaken att helt utan koreografi (?) agera och jonglera ord & musik på de gotländska livescenerna helt utan skyddsnät när och där du minst anar det.
Tillbaka till Olga, som för övrigt var namnet på Åke Gerhards mor, så har du en sammanställning mellan åren 1964 – 1971, då bolaget lades ner, av alla bolagets singlar här: http://www.thehepstars.se/olgaa.html