Hallå där Magnus Martinsson…
…som ständigt är ute på vift i Gotlands natur – bokstavligt talat – och även i diverse föredrag, vad är aktuellt just nu?
Hej! Våren har tagit stormsteg de sista dagarna. Fåglarna väller in över ön i stora skaror. Några av de tidiga fåglarna, som sånglärka, stare och tofsvipa, följs nu av stora flockar av trastar, rödhake och sädesärla.
Foto: Magnus Martinsson
Blåsipporna har nu sin bästa tid, och våra vackra sippor gotlandssippa (eller Ardresippa) och nipsippa står i startgroparna.
Hur kommer det sig att du kom in på den här banan – är du ett naturbarn?
Jo, jag var tidigt naturintresserad.
Hur ser din uppväxt och ungdom ut – visste du att det här med natur var din grej?
Jag var tidigt ute i skogen tidiga morgnar. I mellanstadiet minns jag att jag och en kompis byggde hyddor i skogen. På somrarna metade vi och på vintrarna var det pimpelfiske. Lite längre fram dök djur- och fågelintresset upp.
På den tiden var jag fast besluten att bli lantbrukare. I femtonårsåldern gick jag med i Fältbiologerna, som på den tiden var en väldigt aktiv och stor förening.
Det var kurser, läger och exkursioner, mest hemmavid och i Skaraborg, där jag bodde då. Men även runt om i Sverige och utomlands. Det var en väldigt rolig och lärorik tid.
Inga andra sysselsättningar eller yrken som du ville pröva på när du gick i första klass – och var gjorde du det?
Jag var som sagt inne på att bli lantbrukare under ett antal år. Mina pryo-perioder blev dels som arkitekt, dels som kronojägare på Domänverket i Skara. Det senare ledde till att jag fick jobb som planterare under ett antal somrar.
När kom du till Gotland första gången – och vad gjorde så du blev kvar här?
Första besöket var i juni 1985. Jag flyttade hit den 15 maj 1988. Då fick jag en projektanställning på Länsstyrelsen för inventering av ängs- och hagmarker på Gotland. Det pågick i fyra år, och efter det fick jag fast anställning på Länsstyrelsen.
Du har ju stor kännedom både om natur, djur och fåglar – vilka skolor har du bakom dig?
Jag har läst till naturgeograf på Göteborgs universitet. Jag har också kompletterat med floristikkurser på Uppsala universitet.
Utveckling och fortbildning – hur gör du det, i praktiken och/eller läser allt du kommer över?
Jag får en hel del fortbildning i jobbet. Jobbet i sig själv innebär ju ett ständigt lärande, vilket är väldigt roligt. Man lär sig av kunniga kolleger och får stöta och blöta olika naturvårdsfrågor.
Självklart försöker jag hålla mig uppdaterad i naturvårdsbranschen och läser och prenumererar på en rad olika tidskrifter.
Du har ju själv gjort både avhandlingar och böcker – vilken är du mest nöjd med så här långt?
Haha, avhandlingar är nog lite mycket sagt! Jag har aldrig disputerat, men jag har gjort en del utredningar i jobbet som varit väldigt roligt. Mest nöjd är jag nog med en bok om gotländska växter som kom 2012.
http://www.adlibris.com/se/bok/gotlandska-vaxter-9789173534994
Vilken utveckling respektive faror finns för naturen här på ön?
När det gäller utveckling så tycker jag det skulle vara roligt om det gick att nischa besöksnäringen lite mer, och att därigenom locka andra grupper än de som besöker ön idag.
Gotland har mycket unik natur, och idag finns på andra håll i Europa skräddarsydda resor för grupper som har som huvudsyfte att studera artgrupper som till exempel humlor, trollsländor och fjärilar, utöver växter och fåglar som redan är väldigt utbrett.
Foto: Magnus Martinsson
När det gäller hot mot naturen så tycker jag förstås det är viktigt att vi inte sågar på den gren vi alla sitter på. Jag tycker vi borde bli bättre på att försöka styra exploateringar till områden som redan är störda av en tidigare verksamhet, stället för att exploatera orörda områden.
Jag tycker också att vi i högre grad måste nå en mer hållbar samhällsutveckling så att det även för framtida generationer går att leva och verka på ön.
Vilka är de mest positiva ändringar som skett de senaste åren?
Jag tycker att det skyddats en hel del värdefull natur på Gotland under senare år, vilket naturligtvis ger hopp om att vi ska lyckas hejda utarmningen av artutarmningen.
Jag tycker också att den ökade efterfrågan på lokalt producerade varor är oerhört glädjande. Jag tycker det är helt nödvändigt att vi inser att vi själva måste producera den absoluta merparten av den mat vi konsumerar.
Hinner du med någon annan hobby som är helt utanför just ditt naturintresse?
Jag är väldigt intresserad av naturfoto, men det hänger ju starkt ihop med naturintresset!
Jag utövar körsång i Kräklingbo manskör, där jag är andrabas.
Har du någon dold talang och färdighet som bara ett fåtal känner till?
Plinkar lite på gitarr emellanåt. Lärde mig klassisk gitarr på spansk gitarr i skolåldern. Har även en stålsträngad Ibanez och en Fender stratocaster.
Hur är det övrigt med musiken då – vilken artist/grupp lyssnar du helst på?
Det blir t.ex. U2, REM, Björk, Alison Krauss, Jethro Tull, Alan Parson, John Mayall, Santana, Yes, Stevie Ray Vaughan, ZZ top, Weeping Willows, Kate Bush, Ry Cooder, Angelique Kidjo, Morgan Heritage, Frank Morgan och Jeff Beck.
Vilken är världens bästa låt?
Oj, det var en svår fråga! Jag lyssnar nog mer på hela verk, än enskilda top hits. Under första halvan av 70-talet gjordes väldigt mycket bra musik.
När var du på en livekonsert senast och vem såg du då?
Senaste riktiga konserten var nog med barnen i Kräklingbo skola som framförde sin luciasoaré, före det var det Louise Hoffsten med Pugh på Jazzklubben på Munken.
Foto: Anna Ericsson
Övrigt kulturliv, vad blir det då?
Det blir lite film, helst på bio förstås!
Har du någon person, på ön eller globalt som du ser upp till och beundrar?
Rolig fråga! Det finns många hjältar på Gotland! I mitt jobb har jag haft förmånen att träffa många av Gotlands lantbrukare, som frikostigt delat med sig av kunskaper och erfarenheter.
Curre Niklasson i Näs är en sådan fantastisk person. Om hans tankar blev verklighet, skulle vi gå en betydligt ljusare framtid till mötes.
En annan person jag beundrar mycket är Björn Jonsson i Bunge. Han jobbar med vård av gamla kulturlandskap och byggnadsvård.
Personer som för mig betytt mycket för förståelsen av Gotlands historia är Majvor Östergren och Dan Carlsson.
Agnes Wold är en annan stor förebild.
Foto Agnes Wold: Fokus
Nu är du ju ute som sagt ute runt om på ön rätt mycket – har du någon riktig favoritplats dit du beger dig ofta när du är ledig?
Jag bor ju på Östergarnslandet, så en väldigt stor del av min ledighet tillbringar jag här. Andra favoritsocknar är Fleringe, Bunge, Rute, Sundre, Fårö och Norrlanda, men det finns många fler.
Vad är det bästa med att verka och bo här på Gotland?
Att man snabbt kommer ut i naturen är naturligtvis en stor fördel. Att folk på landsbygden bryr sig om sin hembygd och är engagerade i att forma utvecklingen är en annan sak jag uppfattar som väldigt positivt.
Några nackdelar?
För de flesta yrkeskategorier finns få potentiella arbetsgivare. Det tycker jag är en begränsning.
Ut i övriga Sverige eller vida världen – har du nåt ställe du drömmer om att få besöka?
Jag har rest väldigt mycket genom åren och besökt alla världsdelar. Platser som lockar väldigt mycket är starkt isolerade öar i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet.
Dessa plaster tycker jag är otroliga att besöka. Wrangelön, Aleuterna och Chukotka-halvön är andra drömresemål.
Om du fick resurser för alla som bor och vistas här på ön för en förbättring till allas gagna – vad skulle du se till att göra då?
Tveklöst att förbättra vattensituationen! Jag skulle vilja att vi ser till att restaurera våtmarker på lämpliga platser på Gotland, för att därigenom få till en bättre vattenhushållning. Detta är en av vår tids stora utmaningar.
Sist men inte minst: Om du tycker vi ”amatörer” skall ut och studera något unikt på plats av allt som finns att välja på här i vårt kalklandskap – vad kan du då rekommendera!?
Det finns naturligtvis så otroligt mycket företeelser att titta på. Men grejen med att bo på Gotland är ju att man inte behöver gå över ån efter vatten. Det är fint på så väldigt många ställen, att man oftast kan gå eller cykla ut på platsen där man bor, och få fina naturupplevelse
Jag gillar bäst tiden kring gryning och skymning. Då kommer det unika ljuset på Gotland bäst till sin rätt.
Foto: Magnus Martinsson
PS: Vinjettfotot i sin helhet visar verkligen att M M har ögonen med sig i naturen!
Foto: Magnus Martinsson