…Region Gotlands nya Världsarvssamordnare
var det rätt titel!? Grattis till jobbet, hur känns det inför starten av detta nya uppdrag?
Ja, det stämmer. Tack, det känns både spännande och roligt.
Berätta gärna kort om din bakgrund, vad du pysslat med hittills och varför just DU fick jobbet!?
Jag är kulturgeograf, från Stockholm, har bott i Dublin i många år fram tills nyligen. Reste dit på 90-talet som student vid Trinity College, reste tillbaks några år senare för att forska i städers bevarande i ett jämförande perspektiv.
Efter att ha disputerat fortsatte jag som konsult och frilansande lektor i Världsarvsförvaltning och arbetade med ett tvärvetenskapligt Masterprogram vid University College Dublin.
Sen är jag aktiv i ICOMOS, ett rådgivande organ till UNESCO under Världsarvskonventionen, särskilt inom stadskommittén – International Committee for Historic Towns and Villages.
Har även deltagit som observatör i FN:s Världsarvskommittémöten där nya beslut ständigt fattas kring hur konventionen ska genomföras. Jag tror att mina internationella erfarenheter, forskning och inriktning på just Världsarvstäder bidrog till att jag fick jobbet.
När var du på Gotland för första gången i ditt liv?
På 80-talet, skolresa med cykel.
Vad blir dina främsta uppgifter till att börja med och i perspektivet på lite längre sikt?
Först lär jag känna Visby som plats och Världsarvsstad, människorna och de olika aktörer som är med och påverkar. Det finns en väl utvecklad förvaltning av Världsarvet att bygga på och ett brett engagemang hos allmänheten.
Jag kommer sedan att leda arbetet med att ta fram en ny förvaltningsplan för Hansestaden Visby i enlighet med Världsarvkonventionens riktlinjer.
Vidare kommer jag att delta i nätverk såsom Föreningen Världsarv i Sverige och Organization of World Heritage Cities. Det finns även planer för utökat samarbete med andra Världsarv inom Östersjöregionen samt muromgärdade städer för utbyte av erfarenheter.
Du efterlyste ja draghjälp av alla intresserade innevånare samt andra idémakare – vad kan jag som ”vanlig” lekman hjälpa till med?
Genom intresse och engagemang i Världsarvets fortsatta bevarande och hållbar utveckling. Ideellt engagemang är oerhört viktig.
Glada Gotland har tidigare påpekat fult klotter som serveras på bästa plats på fastigheter och plank som får sitta kvar år efter år utan åtgärd – vad tänker du konkret göra åt detta?
Jag förankrar mig just nu i frågan, klottret är inte enkelt. Jag tycker man kan ta lärdom av Edinburgh där man tillåtit graffitiväggar på särskilda platser. Dock finns det perspektiv om att det inte alltid fungerar och att graffiti och klotter är olika saker.
Mycket är, trots detta fula kladd, vackert i Visby – vilken är din egna favoritplats kring eller innanför murarna?
Gränderna längs Mellangatan, Sankt Clemens vid ingången till Botaniska, olika platser på höjden som ger utsikt över stadslandskapet. Visby har en fantastisk topografi som präglar stadens utformning.
Hur tycker du Världsarvet skall marknadsföras mer effektivt nu och framöver?
På flera olika sätt med budskap om att Hansestaden Visby är en plats för boende, besökare såväl näringsliv. Visby har en unikt välbevarad miljö och är en inspirerande plats för kreativitet, livskvalitet och hållbarhet, en port till Gotland.
När du skall koppla av och är ledig – vad gör du då?
Tar en springtur längs havet.
Vad har du för favorit fritidssysselsättning?
Resa och upptäcka, gärna i städer.
Hinner du med nån hobby, någon samlarmani?
Fynda på loppis och antikt är roligt.
Musik älskar Glada Gotland, ja helst på vinyl, men så klart i alla dess former – hur lyssnar du?
Mycket brett.
Vad och var såg och hörde du en Livekonsert senast?
Rigmor Gustafsson på Visby Strand.
Sist men inte minst – vilket är det första av alla dina uppdrag som vi kommer att märk av ganska omgående?
Hansestaden Visby har nu varit ett Världsarv i 20 år. Jag arbetar för att detta ska uppmärksammas på olika sätt inom olika forum.
Världsarvsjubiléet är en möjlighet till att stärka intresset för Världsarvskonventionen och den prestigefulla status som upptagandet på FN:s Världsarvslista medfört. Nu är det viktigt att använda denna som ett verktyg för hållbar samhällsutveckling.
Här hittar du kontaktmöjlighet med Elene – se till att bli delaktig i Världsarvets bevarande och utveckling du också!
http://www.gotland.se/varldsarv
Samtliga foton: Glada Gotland
”Skolresa till Gotland” broschyr:
http://www.gotlandsresor.se/gruppresa/skolresa-till-gotland
Rigmor Gustafsson från hennes senaste album 2014