Gotländskt klimat-njut med Ö-chips!

Hallå där

Simon Kanellos…

Foto: Ö-Chips

…grundare, tillsammans med Mikael Lundin, av ö-chips – på vilket sätt är Ö-chipsen mera klimatvänliga än andra!?

Vi på Ö-chips har från start då företaget skapades alltid haft en målsättning att ha en så miljövänlig produktion som möjligt.

Idag utgår vår produktion från vår lilla chipsfabrik på Stafva Gård som befinner sig tio km öster om Visby. Tolv km från fabriken befinner sig vår potatisodlare Andreas ”Ante”  Wiklund på sin gård, Stora Tollby.

Tillsammans med honom har vi sått vår unika potatis som är specifikt framtagen för oss. ”Ante” tar varsamt hand om vår potatis och lagerhåller de i mörker och tolv grader utan några bekämpningsmedel.

Men transporterna då?

Vi i vår tur hämtar dagligen färsk potatis med vår miljövänliga elbil.

För varje batch chips planerar vi hur många kilo potatis som behövs. På så sätt garanterar vi er att vår finaste potatis går ner i fritösen.

 

Hur drivs fritösen då… med massor ful el!?

I fabriken drivs fritösen med miljövänlig gas och elektriciteten kommer från vårt vindkraftverk som driver generatorn till fabriken.

Och förpackningen med massor av plast!?

I handen håller du senare den första pappersförpackning gjorda för chips.

Vi vill att du ska njuta av vår produkt utan klimatångest.

Så jobbar vi och det är vi väldigt stolta över.

Vilka sorter/smaker finns det idag att mumsa på?

Den humliga Alen upplevs ofta som lite matigare än en vanlig lager-bärs.

För att maxa upplevelsen av Ale har vi därför tagit fram ett unikt chips med smaker av lime, chipotle och gräddfil.

Syftet med denna blandning är att limen ska bidra med syra, medan chipotle sätter en sötare och rökigare ton.

Gräddfilens roll är att sammanbinda dessa komponenter för att skapa ett fullbordat chips med en rund smakpalett vilket ger den kraftiga alen sin motsats i ett syrligt välbalanserat tilltugg​​​​​​​​​​​​​​.


För att matcha beskan vi finner i lagerölet krävs en het smak.

Denna hetta kommer från hot sauce, det salta inslaget av bacon och den milda cheddarn ger chipset samtidigt en rund och fyllig smak utan att hettan blir lidande.

Lagerölets stora uppgift till den här smakblandning är att genom en stadig klunk släcka törsten och neutralisera din mun till nästa tugga​​​​​​​​​​​​​​.


För att matcha det röda vinet i en smaksensation handlar det om att träffa den femte smaken umami, detta möjliggörs med smakerna tryffel och parmesan.

Detta chips lyfter ditt rödtjut till nya höjder​​​​​​​​​​​​​​ och är ett perfekt lyxigt nassel till en ljuvlig rödvinskväll.


Till det vita vinet har vi tagit fram ett i huvudsakligen salt chips med karaktär.

Tanken med detta chips är att vi ständigt ska få chansen att drömma oss till en piazza en solig eftermiddag efter stranden.

Det salta chipset som får sin karaktär av den gotländska ramslöken vilket är en hyllning till Gotland, vår egna medelhavsö.


I vilken butik – eller på vilken krog kan jag köpa och smaka på någon av dessa fyra frestelser!?

Ännu så länge så är det på välsorterade smakfulla krogar som du hittar våra chips… prova när du är sugen.

Bageriet på Stora Torget är ett säkert ställe 😉

Fler kommer att få ett Gott Nytt Chips-År!!

Till vilken musik gör sig en påse Ö-chips bäst?

Nu är ju inte tillverkningen inget löpande band, utan skönt hantverk, så nåt med The Band, dom gillar jag!

Tack Simon & Mikael – och till alla ö-chips-sugna här kan du ”provsmaka” på Facebook:

https://www.facebook.com/%C3%96-Chips-

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *