Det här med Gotländska ortsnamn är knepigt ibland – trots jag bott i stort sett hela mitt liv så faller tungan och undran in ibland om vad egentligen platsen, socken… etc. där jag befinner mig uttalas… och egentligen betyder!
Att det oftast är bedårande vackert är ju inte samma sak som jag bedyrande kan sitta inne med facit om vad ursprunget är i till exempel ett ortsnamn.
Aktuella fina resmålet idag blev Asunden – som ju då kanske kan uttalas både med stort A… eller då med betoning på As… men hjärtat och inramningen säger förstås gärna att det är stort A som skall betonas och efter fin fakta koll i den här boken så kan jag/vi lugna oss att så br A är det 😉
Boken Ortnamn på Gotland (1984) får blir min räddare i ordnöden som jag studerar när jag kommit hem till KRUSEBO ♥ och hittar förklaringen i på sidan 81!
Foto: Glada Gotland
Asunden är ett sammansatt namn – frågan är bara var man skall dra gränsen i ordet:
A-sunden eller As-unden?
Den senare ger nog den rimligaste tolkningen.
Förleden bör då vara as ´ås` och -und en från ortnamn i olika delar av Norden känd ändelse, som gett sammansättningen en ungefärlig betydelse (ort) som är rik på, har tillgång till eller där det (som i förleden anges) finnes.
Asunden kunde betyda ”holmen där det finns åsar” vilket stämmer med terrängförhållandena.
ASUNDEN tisdag 26 maj 2020:
Jag lägger mig platt på åsen 😉 och de små gulliga blå bråkiga blommorna gillar mitt sällskap.
Foto: Glada Gotland
Tittar du riktigt noga där uppe i kröken ⇑ så ser du från Cementa den numera fortsatt ständigt producerande röken.
Jo, Slite är ju närmaste stora tätort … och här i fabriken fixas viktigt C-slutvara effektivt och fort.
100-års kalaset är avfirat och de har lovat att bli ännu mer miljövänliga med de till synes små oskyldiga puffarna… det tackar Raukarna för.
Foto: Glada Gotland
Det är egentligen inte så mycket av stora ön här som är naturreservat – men den lilla delen bjuder ju på några av de mäktigaste och fantasifullaste stenstoderna som ju formats naturligt under så många miljoner år. Rökhosta på det!?
Naj tack!
Foto: Glada Gotland
Jag tar mig en ordentligt promenad och ser att vägen och/eller stigen vill bjuda locka mig åt lite olika spännande håll.
Foto: Glada Gotland
Vet att här fick du ett tag ju inte alls hålla till om du inte var inkallad militär – men av det fientliga finns väl inget kvar – hittar ännu inget som är till besvär.
Foto: Glada Gotland
Men oj… när jag väljer att inte vara där på ”vanliga vägen” utan går i mina egna tankar – får jag syn på en gammal rostig granat. ⇑
Låter den ligga – inget att leka med – och den ligger så ensligt så det är nog bara jag som med mina vingliga fötter kan hitta en sådan vilsen sak – annars var det mer det verkligen bara det vackra jag upptäckte under mina nyfikna fötter!
Foto: Glada Gotland
Samt ännu mer sten – och en En!
Foto: Glada Gotland
Det är lätt att hitta motiv … eller utan kamera länge leva på sitt naturminne… men det här är väl ingen vanlig pinne!?
Foto: Glada Gotland
Dessutom det rikliga fågellivet kan få dig både bevingat fri och på samma gång…. helt förstenad! Hur mås det här!? ⇓
Foto: Glada Gotland
Så en dag här på ÅS-holmen kan få dig att känna dig fint fri – dina vanliga mallar & ramar kan du lätt låta bli!
Foto: Glada Gotland
Mitt tips – åk dit – ta med dig en pick nick och njuuuut – på ditt eget personliga sätt – men varning det är svårt att slite sig…
Foto: Glada Gotland
…man vill gärne ligge kvar och late sig!!
PSSSST: Vill du försöka forska vidare på Gotländska Ortsnamn du också… kolla gärna här för att hitta fler spännande källor!