Hallå där Christer Engelhardt…
…socialdemokratisk riksdagsledamot för Gotland på heltid…hur många timmar i veckan innebär det att du befinner dig i Riksdagen och huvudstaden?
– ” Jag är i Stockholm/riksdagen i genomsnitt 3 dagar i veckan (tisdag-torsdag) och det blir sällan mindre är 10-12 timmar per dag (30-36 timmar). Fredag-måndag är jag oftast på hemmaplan för riksdagsarbete på Gotland vilket omfattar cirka 25-30 timmar. Totalt betyder det att min arbetsvecka rör sig mellan 50 och 65 timmar. Det ligger i linje med den arbetstidsmätning som jag deltog i när riksdagen valde ut en slumpmässig arbetsvecka där jag vid det aktuella tillfället hade en 63 timmars arbetsvecka.”
Hur många år har du haft detta förtroende för ditt parti (S) och dina väljare?
– ”Jag är nu inne på mitt tolfte år och hoppas få förnyat förtroende av väljarna för de kommande fyra åren.”
Vad är du mest nöjd och stolt över att ha genomfört så här långt?
– ” Att jag har hållit Gotlandsfrågorna vid liv i riksdagen. Färjetrafiken är en sådan tydlig fråga. Att jag i mina motioner har haft ett tydligt Gotlands fokus och i olika perspektiv lyft fram viktiga Gotlands frågor såväl för oss boende som för besökare samt att jag har hållit de näringspolitiska frågorna högt som industrin-, besöks-, jordbruks- och gröna näringarna. Men handlar också om att Gotland fått nya arbetstillfällen med tillexempelvis utlokaliserade statliga jobb.”
Finns det någon motion eller fråga som du är mindre nöjd med och tyckte det var ett misstag att du försökte driva fram?
– ”Svårt att säga. Det var förvisso inte förslag från mig, men som skedde under den Socialdemokratiska regeringens tid år 2002-2006 (mina första år i riksdagen), men så här i efterhand är jag inte helt nöjd med att all militär verksamhet i stor sett försvann från Gotland och att vi inte hanterade frågan om de apatiska flyktingbarnen på ett bra sätt.”
Innan det blev heltid i riksdagen för dig, vad jobbade du med då?
– ”Jag är diakon i Svenska kyrkan och arbetade då i Visby domkyrkoförsamling. Diakon är ett av Svenska kyrkans tre ämbeten som man vigs till – diakon, präst och biskop. Diakon kan jämföras med kyrkans socialtjänst/fältarbetare. Inom ramen för min tjänst i Visby domkyrkoförsamling arbetade med socialt utslagna människor som bland annat hade olika former sociala problem, missbruksproblem och kriminell identitet. Jag nattvandrade, var verksam inom skolkyrkan på gymnasiet, hade besökstjänst vid häktet och anstalten i Visby, hade programverksamhet inom Kriminalvården för unga förbrytare – där jag hade hand om etik och moralfrågor med mera.”
Vad fick dig att bli politiskt engagerad?
– ” Jag har länge varit samhällsintresserad och tidigt fått ta ansvar hemma där jag växte upp i en socialt utsatt familjesituation med en missbrukande pappa och en mamma som gjorde allt för att hålla ihop familjen, vilket inte var lätt. Många av mina äldre syskon växte upp i andra familjer (foster/familjehem) och egentligen var det bara jag och mina två yngre syskon som växte upp någorlunda sammanhängande. Jag blev tidigt ”lillvuxen” och är väl vad man idag brukar kalla – ett typiskt maskrosbarn. Det väckte mitt intresse att jobba för ett bättre och mer rättvist samhälle där jag själv växte upp som individ. När jag insåg att jag trots mina relativt dåliga uppväxt villkor fick förtroende att verka i olika förtrondepositioner så växte jag som människa och drevs av vilja att göra skillnad och på den vägen är det.”
Nu är det snart val och konkurrensen hårdnar – vad skall du göra för att få fortsatt förtroende?
-” Jag fyller 45 år i oktober och har varit i riksdagen i 12 år vilket idag ger mig en förtroendefull roll inom den Socialdemokratiska riksdagsgruppen som innebär stora möjligheter att ytterligare påverka viktiga Gotlandsfrågor ur olika perspektiv. Jag är lång ifrån klar med politiken och känner att jag har mycket mer att ge. Jag hade i början en period (fyra år) i regeringsställning och jag har nu varit två perioder (åtta år) i opposition och jag vill väldigt gärna få en period till i regeringsställning. Jag har de senaste åren sett hur vårt samhälle mer och mer har glidit isär. De ekonomiska klyftorna har ökat, orättvisor har blivit mer tydliga, arbetslösheten är hög och ungdomsarbetslösheten är mycket hög. Pensionärer betalar mer i skatt än löntagare och där de med höga inkomster fått stora skattesänkningar på bekostnad av vår gemensamma välfärd vilket nu tydlig börjar märkas inom skola, vård och omsorg. Detta vill jag fortsatt vara med att förändra så det svenska samhället blir mer rättvist och jämställt. Rikspolitiken ger också den lokala politiken dess förutsättningar.”
Vem är genom tiderna världens bästa politiker?
-” Jag vill ändå säga Nelson Mandela som i sin rättvisekamp för människors lika värde fick betala ett högt pris som fängslad i apartheidens Sydafrika men som när han blev frisläppt kom tillbaka och blev president och att han gjorde det försoning för ögonen och inte med hämnd. Det är en styrka och en ödmjuk inställning som jag beundrar mycket hos en person och politiker som Nelson Mandela.”
Du är också mycket aktiv inom Svenska Kyrkan – när kom det intresset och tron in i ditt liv?
– ”Jag kan säga att det växte fram. Jag gick i söndagsskola i området där jag växte upp i Visby som bedrevs av Missionskyrkan i kvarterslokalen. Sedan blev min lillebror dagbarn och sedan familjehemsplacerad i en familj som var Pingstvänner och genom fick jag möjlighet att gå i söndagsskola i Pingstkyrkan (Smyrnakyrkan) i Visby. Så kom tiden då det var dags för konfirmationsläsning och jag läste i S:t Mikaels kapell i Visby och konfirmerade mig sedan i Domkyrkan. Efter konfirmationstiden kom jag med i Kyrkans Ungdom och fick genom det möjlighet att hjälpa till inom kyrkans barnverksamhet. Senare blev det sommarjobb som domkyrkovaktmästare. Så på något sätt blev jag kvar i kyrkans värld samtidigt som jag också började med politik inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU). Jag kände då tydligt att det som kyrkan stod för genom det kristna budskapet och den solidaritet och rättvisa som Socialdemokratin stod för hängde ihop. Det tydligt under min tonårstid.”
Om Gud kunde välja i kommande val… på vilket parti skulle det bli!?
– ” Jag ser inte Gud på det sättet och för mig står Gud över det jordiska och världsliga livet.”
Vilket var ditt ”drömyrke” när du gick i första klass?
– ” Jag ville bli polis.”
Du verkar alltid vara en korrekt person i din yrkesutövning – men händer det att du hoppar högt, slår klackarna i taket och är en riktig spjuver i privata livet?
– ” Självklart ser jag till att släppa loss i glada vänners lag och visst gillar jag att vara en liten spjuver ibland. Jag bjuder gärna på mig själv inom rimlighetens gränser men det går inte att komma ifrån att jag är en offentlig person och det gör att jag givetvis sätter begränsningar på mig själv när jag är ute offentligt.”
Vilken typ av humor roar dig och får dig till skratt?
– ”Är en stor älskare av Robert Gustafsson. Gillar Jonas Gardell som ena stunden är en riktig komiker till att i nästa stund greppa allvaret. Gillar även att lyssna till Magnus och Brasses krogshower från 70 och 80-talet samt tycker om Tage Danielssons och Hasse Alfredssons – ”Lindeman”. Gillar olika varianter av politisk satir.”
Foto: Stellan Herner
Hör humor hemma i politiken?
– ” Ja, det är klart att politik också måste få vara roligt och skämtsamt ibland. Annars skulle det vara bra tråkigt. Men det gäller givetvis att skilja på vad som är skämt och allvar.”
Vad i livet gör i övrigt så att du ler och känner dig riktig glad i hela kroppen?
– ” När jag ser att ”livet leker” och människor är nöjda, glada och mår bra. När jag ser att mina barn har roligt och känner sig avslappnade och när de fäller klockrena kommentarer som greppar en roligt och eller en allvarlig situation. När det är soligt, varmt och allmänt skönt. Jag är en livsnjutare och när dessa tillfällen ges då mår jag bra och är glad i kroppen. Då kommer också leenden verkligen tydligt.”
Hur ofta och om eller när är du riktigt förbaskad och kokar av ilska?
– ” När jag ser att människor far illa och när jag inte räcker till. När jag ser att samhället brister – den samhällsomvårdnad som jag står för och som är en så viktig del av vår demokrati. Jag blir förbannad när jag ser att det finns orättvisor och när det finns åsikter som vill skilja på människor. När alla människor lika värde åsidosätts.”
Nu har du ju ”lite makt” men om du helt fick bestämma över en fråga som rör Gotlands allra bästa, vad skulle du se till att göra då?
– ” Jag skulle se till att den kapacitet vi har i färjetrafiken under sommarmånaderna gällde året runt och att biljettpriset motsvarade vägpriser. Att färjetrafiken verkligen blev den ersättning för de vägar och broar som samhället ställer till förfogande i övriga landet – motsvarades av vår färjetrafik.”
Vad är det bästa med att vara bosatt här på Gotland?
– ”Gotland har en fantastisk miljö och kultur. Det är verkligen som att vara utomlands fast hemma.”
Vilken är din favoritplats på ön dit du gärna beger dig när du skall koppla av från allt jobb?
– ” Till östra Gotland och den nyligen införskaffade stuga som är enkel – utan vatten och avlopp, där vi har pump på gården och utedass. Dock finns del El vilket är en stor fördel. Till stugan är det en skogstomt där jag gärna tar i med ett och annat dags- och hantverk.”
Hinner du med någon hobby, samlar du på något, har någon dold talang eller så?
– ”Vi är fem kompisar utgör en liten Whiskyklubb där vi har ett gemensamt intresse för Skotsk Single Malt Whisky och ävenSingle Malt Whisky från övriga världen. Jag tycker om att bada bastu och jag ägnar gärna fritiden åt att fixar i trädgården hemma och på tomten vid stugan. Så tycker jag mycket om att laga mat från grunden och med riktiga råvaror. Dold talang – bra på att städa och gör det gärna.”
Vilka är dina bästa egenskaper?
– ” Jag är en snäll, närvarande och lyssnande person. En person som bryr mig om och ger människor tid. Försöker också verkligen skilja på sak och person.”
När det gäller musik, hur lyssnar du helst idag, på skiva, genom nätet eller live?
– ”Lyssnar mycket på radio annars blir det CD-skivor och via nätet.”
Vem såg och lyssnade du i en konsert senast?
– ”Det var länge sedan jag var på konsert förutom när det är konserter i samband med riksdagens öppnade på konserthuset. Annars var jag år 2005 på Sweden Rock utanför Sölvesborg i Blekinge där jag lyssnade på diverse Hård Rocks band.”
Vem är din absoluta favoritartist eller grupp?
– ”Jag är en person som lyssnar på det mesta och vad som passar bra för stunden. Ligger för stunden mer åt det klassiska och pophållet men även viss hårdrock musik går även bra. Gillar hårdrocks ballader.”
Har du någon favoritlåt som du gärna nynnar på?
– ” Nej det är vad som kan dyka upp för stunden utifrån vad jag höra på exempelvis radion.”
Sist men inte minst – vad gör du i höst efter valet?
– ”Förhoppningsvis har jag fått förnyat förtroende av väljarna att representera Gotland i riksdagen för de kommande fyra åren och att jag genom det också får var med att utse Stefan Löfven till Sveriges nästa statsminister i en Socialdemokratiska regering.”
PS: Glada Gotland länkservice för mer läsning om Christer och hans parti: