Smek mellan tall & ek!

När det gäller träd så är verkligen tallen tal(l)rik här på norra Gotland – den finns det gott om i alla dess fina former.

På en liten plats längs stigen jag brukar gå finns det dessutom några riktigt fina ekar som diskret står där och hojtar ju inte till mig så det ekar 😉

Men så ser jag en av ekarna liksom kramar om sin närmaste granne tallen…

Foto: Skogsmulle

…och talar om hur imponerad den är sin gröna granne eftersom den verkligen växt om på längden och har sin krona nästan uppe bland molnen.

Tall och fur tycks vänligt  samsas – ser ut som en härlig lek med bus och smek – precis som i det fina pianostycket jag hittar och vill trä-vligt hylla dem med!

 

Men hur är det med åldern på träden jag beskådar… de tycks vara ganska så unga och nu börjar även en enbuske spjuveraktigt sjunga!

Foto: Glada Gotland

Enligt sidan  Skogs Sverige – fin fakta för oss som är åt skogen intresserad går det fint att ställa frågor några andra intresserade har gjort det och fått dessa svar:

Fråga

Hur gammal kan en ek bli? Hur många olika sorter finns det?

Svar

Enligt uppgifter i litteraturen kan en ek bli uppemot 2000 år. Sveriges grövsta ek, de så kallade Norra Kvill-eken beräknas vara minst 900 år.

Quércus-släktet som eken tillhör består av över 200 arter. De är utbredda över det norra halvklotets tempererade områden och områden med medelhavsklimat samt inom högläntare trakter i tropikerna.

I Sverige finns arterna Skogsek eller Stjälkek (Quércus robur), Bergek eller Druvek (Quércus petraéa) och den introducerade Rödeken (Quércus rubra).


Fråga

Jag är intresserad av uppskattningar av max.ålder och medellivslängd på tall & gran i Mellansverige, i skog som inte avverkas. Siffrorna i litteraturen varierar mycket.

Svar

Maxålder och medellivslängd varierar mycket beroende på störningar, ståndortsförhållanden, konkurrens med mera. Exempelvis blir säkert tallen i nordvästra Dalarna betydligt äldre än vid kusten.

Så någon medelålder är inte riktigt adekvat att diskutera i ett så stort område som Mellansverige. Enstaka tallar kan säkert bli 700 år och drygt det, till exempel i nordvästra Dalarna, gran över 400 år i samma region.

En förutsättning för att en tall skall bli riktigt gammal är att den inte växer för snabbt i ungdomen. Den ska gärna stå i ”dåliga” lägen. Dessutom bör den helst ha fått någon form av skada i ungdomen, exempelvis av en skogsbrand, så att veden har blivit riktigt impregnerad av kådämnen.


PS: Vill även DU fråga nåt åt/om skogen så har du länken här: 

https://www.skogssverige.se/


Jag säger inget till de träd jag träffar – tycker det är oartigt och oväsentligt att prata om åldern, får njuta oavsett vilken tid vi är i och har framför oss.

Hösten gör ju att vissa av dem kommer stå där helt nakna… men mig och Janne värmer dom i alla fulla fall.

 


Fortsätter min promenad ned mot sundet i Fårösund och ser tjusning i det riktigt torra tallen som liksom står kvar och minner oss om svunna dar – får nypa mig i armen tillsammans med nyponen… det är på riktigt – riktigt tjusigt även i torrt tillstånd!

Foto: Glada Gotland

Om nu den mycket erfarna tallen en dag trots allt nu skulle falla kanske den få fortsätta att tjänstgöra som sittplats åt oss människor som behöver sätta oss ner och njuta av naturens under många många gånger.

Varsågod tag plats åhhh njut – låt de lyckliga trädens liv aldrig ta slut…

…ha gärna här den goda smaken – att fixa lite äkta träsmak i baken – det håller dig garanterat naturligt vaken 😉

Foto: Glada Gotland – Kronhaga Strand med utsikt mot Fårö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *