Lite lätt myr-slokig i myren!

En av veckans utflykter, uti en del av öns mycket omväxlande natur, gick till Gotlands största odikade myr = Träskmyr/Vasteå

Foto: Glada Gotland


Mer fakta & vägbeskrivning här *:

https://www.lansstyrelsen.se/gotland/besoksmal/naturreservat/traskmyr-och-vastean.html


Här kommer det om du har tur kunna få njuta av orkidéprakt… ja även de mycket sällsynta Kärrnycklarna men då måste jag/du vänta till nån gång in i juli på dess vackra blomning. Återkommer gärna om den spännande spaningen lyckas.

Foto & Fakta: https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rrnycklar

Jag har i alla fall passerat skylten hit många gånger men då har målet varit Kappelshamn eller nåt annat runt hörnet mot västkusten som lockat och pockat än mer magiskt på ön.

Nu blev det äntligen dags – försöker beta av alla platser som jag av olika anledningar liksom ”sparat” eller slarvigt bara farit förbi. Nu finns det både tid & lust och ge sig hän åt villiga vingliga vandringar i det fria.

Vi besöket väntade en fin stig med många rötter under mina fötter.

Foto: Glada Gotland

Den utlovade även en spännande lång spång som ledde ut till Fågeltornet. Lite pippi på höjden piggar ju alltid upp.

Foto: Glada Gotland

Där uppe i fågeltornets topp fick jag fin vy ut mot den lilla öppna ”bassängen” i agmyren – men alla fåglar lyste med sin frånvaro.

Foto: Glada Gotland

Hur jag än kollade i kikaren så kikade ingen upp. Ibland önskar jag att jag hade Magnus Martinsson med med i ryggsäcken. När det gäller fåglar är han en fräck en!

Hade jag/vi skrämt dem … eller är de smarta och gömmer sig  dolt guppande på magen nån stans i tätt växande agen!?

Eller hade jag stirrat för mycket på starren*!?

Lite lätt myr-slokig blev jag… ville ju få se & höra nåt kviddevitt och utöka mitt Ornitologi-kunnade, nu blev det bara fjäderlätta slag precis som på en luftgitarr, men okej luften jag/vi andades kändes verkligen behAGlig!

Foto: Glada Gotland

Skogskatorna räknas inte… nej jag tänker inte på mina trevliga vandrings-vänner som ju höll minst två (2) – meters avstånd till  varandra – även på spången. Inte skrek de efter nötter heller. Som tur är 😉

Foto: Glada Gotland

Med mig på färden har jag numera alltid den utmärkta boken och reseguiden Gotlands natur.

Foto: Glada Gotland

Mitt exemplar är från 2001 och det gläder mig så här i nutiden att det finns dessa fantastiska naturskyddsområden bevarade på ön. Ser fortfarande ut på riktigt riktigt  –  som i boken.

I framtiden kan våra barn, barnbarn och så vidare kan inse att de som skrev och fotograferade boken då, höll sig till naturlig fakta – och att den är faktiskt och fantastisk sann  – vägarna till vår fina gotländska bevarade natur! 

Foto: Glada Gotland

Vilken tur !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *