Hej där författaren Jakob Ringbom…
Foto: Selfie
… den 7 oktober kommer din nya roman ut … när, var & hur fick du inspiration till den?
2011 hade jag varit på fest (av någon märklig anledning) i en by utanför Gränna. (Jag var något bakfull och relativt nyseparerad vilket inte var någon lycklig kombination.)
Dagen efter tog jag en promenad i byn och hamnade på en udde vid sjön Bunn. Det visade sig att jag stod utanför John Bauers hus.
Det enda jag visste då var att han illustrerat ”Bland tomtar och troll” samt att han omkom på Vättern.
Ståendes i den mörka skogen började jag plötsligt förstå det mörker som måste ha omgett honom. Samma dag skrev jag första kapitlet. Sedan vilade manuset till 2015 då jag tog tag i det igen. Jag skrev grundmanuset på 2 månader.
En roman gör ju att du kan vara fri i berättelsens men hur mycket tid har du lagt ner för research och bakgrundsfakta? Vilken historia/fakta om John var mest överraskande?
Projektet i sig har pågått sedan 2015, och jag har spenderat timtal på Jönköping Länsmuseum där mycket material kring John Bauer och hans liv finns men även suttit och läst all brevväxling mellan John och hans fru Esther på Kungliga Biblioteket i Stockholm.
Roligaste mötet blev dock då jag fick möjlighet att träffa Johns Brorsdotter Margareta Bauer som hjälpte mig att fylla i Johns personlighet. Det var riktigt häftigt.
Det mest överraskande var nog att när jag skrev så lade jag till mycket som jag själv hittade på. När jag sedan gick till källor och konstbiografier så stämde dessa fakta in på Johns liv. Det var mycket gåshud där några gånger.
När i ditt liv stötte du på John Bauer för första gången, ja innan du nu fick för dig att skriva en bok om honom och hans liv?
Jag stötte på John Bauer genom ”Bland tomtar och troll” redan som 9-åring.
Jag blev oerhört fascinerad av historien om Prinsessan Tuvstarr och älgtjuren Skutt. Tycker fortfarande den är slående sorglig och vacker.
Det är delar av katastrof på sjön i boken – precis som i din förra roman, är det något som fascinerar dig extra?
Ja, absolut. Det är något med fartygskatastrofer som fascinerar mig, och har gjort sedan jag var liten.
Vet inte riktigt vad det är, men tycker det finns något romantiskt och tragiskt vackert med det. Kanske är det en fascination för det fullkomliga utlämnandet till havets krafter.
När du själv är på landbacken och kanske gärna i garaget så har du passion för gamla Citroën bilmodeller – något aktuellt objekt som är på väg att få ”vård” av dig nu?
Ja, när tid finns så försöker jag spendera tid i garaget. Just nu är det en så kallad ”Padda” Break (DS 20 Break/stationsvagn) från 1973 som skall helrenoveras. Finns ingen bättre avkoppling.
Är det ett tufft jobb med letande av delar att få ihop det hela – och vad är det allra skönaste med dessa franska bilar – utseendet och/eller att köra dem?
Delar finns, både gammalt och nytt. Köpte själv ett gammalt bildelslager på 2 ton för fem år sen. Finns flera företag som gör nyproducerade delar till gamla Citroëner.
Det jag gillar med Citroën är kompromisslösheten som fanns inom företaget Citroën innan de köptes upp av Peugeot.
Lustigt nog är det nog snarare utseendet och design som lockar, inte för att det är tråkigt att köra Citroën men jag tycker inte om att köra bil över lag. Något paradoxalt.
Nån drömbil som du gärna skulle vilja äga och köra alternativt skruva på?
Ja, Citroën SM. Ett samarbete med Maserati. Kanske den läckraste bil som konstruerats.
Du driver krogen i Hamra också – hur har säsongen varit och några öppettider nu i höst/vinter?
Vi hade en mycket bra säsong trots vädret. Normalt har vi öppet helger under lågsäsong men bokreleasen har gjort att vi håller stängt något mer under hösten.
Öppet Alla helgon helgen och vi håller just nu på att fundera på ett Julbords-tema. Vi har dock inte tagit något beslut i detta ännu.
När du nu kopplar av helt både från författande, mek och mat -vad gör du helst då, finns tid över?
Oj, bra fråga. Det brukar inte bli så mycket tid över, men när det finns så: Dricka för mycket vin och öl.
Har du hunnit med att se och höra någon live-musik i sommar, i så fall vem och var?
Nej, inte mer än det som spelats på krogen. Tyvärr.
Men vi hade en fantastisk akt i juli. Kristian Antilla var förbi…
Foto: http://www.kristiananttila.com/
…och spelade och det är en av de svenska artister jag uppskattar mest.
I egna ljudanläggningen då, vem vill du gärna släppa fram där?
Men hemma blir det vad som helst som Noel Gallagher (Oasis) har gjort eller gör. Det är ju inte för inte som han kallas ”God like genius”.
Vilken är världens skönaste låt?
Världens bästa låt genom tiderna är ”Everybodys on the run” med Noel Gallagher som är helt perfekt både musikaliskt och dramaturgiskt.
Sist men inte minst – har det dykt upp ytterligare uppslag för nån kommande bok i ditt författarhuvud som du kan kittla oss med redan nu… undrar GG nyfiket !?
Idéer kommer ständigt och det är snarare problem att sålla.
Jag har just nu 5-6 idéer som jag försöker bena ut. Har inte bestämt vilken av dem jag skall ta tag i.
Men om några månader är det dags. Kan inte säga så mycket mer än att en av idéerna har historisk anknytning till Gotland och innehåller minst en fartygskatastrof.
P S S S T : Glada Gotland har tidigare skrivit lite om nya boken se gärna här ⇓
Boksläpp: Vinterträdgården (Clarion hotell) 7 oktober (Visbydagen) klockan 16.00 – 18.00