Hallå där Andreas Jismark…
… du är lite lik en modern Ringo Starr…
…på ett av dina foton, en slump eller idol till dig!?
Ja att jag skulle sägas vara lik Ringo Starr en dag är inget jag räknat med eller siktat på kan jag säga haha. Men jag bestämde mig för ett tag sen att ändra lite på mig utseendemässigt.
Det är så enkelt att hamna i slentrian och se ungefär likadan ut genom livet. Så jag bytte frisyr, anlade ett litet skägg och köpte nya solbrillor. Det räckte uppenbarligen för att få en helt ny look-alike.
Ringo Starr som stilbildande trummis och låtskrivare har jag givetvis den största respekt för även om kan kanske aldrig haft just Beatles eller Ringo som största idol.
Men utan Beatles -och Ringo- hade hela vår populärmusik varit otroligt mycket fattigare.
Hur som helst så har du ju ett bolag som sysslar med små och stora stjärnor som kan och vill underhålla – hur började den passionen att fixa evenemang hos dig?
Jag har faktiskt alltid hållit på med arrangemang och framförallt inom nöje och musik.
Det började redan med pappa i sandlådan när det var rallytävling med bilar där. Största godisbiten i pris till vinnaren Som jag givetvis åt upp själv vid prisceremonin.
När jag var åtta-nio ordnade jag en brottningstävling med sponsrad brottningsmatta. Sen blev det innebandyturneringar, fotbollsturneringar och sedermera en första konsert på skolan när jag gick i högstadiet. Då var jag även elevrådsordförande.
Jag har alltid hållit i grejer och tyckt om det.
Jag växte upp med en pappa som också ordnade en herrans massa saker. Han tog Vargtass i ”Macahan” till Tranås, där jag växte upp.
Jag åkte på turné med kändislaget i fotboll som pappa höll i.
Växte upp med veckatliga besök i hemmet hos mamma, pappa och brorsan med profiler som Frank Andersson, Ingvar Oldsberg och Mats Sundin.
Hur ser du i dina arrangemang att det här är något som publiken vill ha – och vilka så att säga kryddor som skall ingå i showen!?
Jag har haft framgångar och gått på nitar som alla andra småföretagare. Man kan aldrig vara riktigt säker på om det är ett framgångskoncept eller en flopp man sitter på.
Det handlar oftast om att våga genomföra en idé till verklighet. Ofta bottnar det i något jag själv tycker är väldigt kul att göra. Det är kanske också där det kan slå fel ibland.
Som när jag ordnade en festival som hette ”Gothland” samtidigt som Medeltidsveckan. Där gjorde jag en felanalys och det blev ett fiasko som kändes tungt.
Det är ofta en målgruppsanalys som det måste starta med vid sidan om själva idén och konceptet. Sen handlar det om marknadsföring och att väcka ett intresse kring arrangemanget.
Och där finns alltid olika utgångspunkter beroende på vad det är för nåt som ska genomföras. Ibland är man väderberoende, ibland är man beroende av ”word by mouth”.
Men det ska alltid vara ett bra arr och de som deltar ska ha en kul upplevelse annars har nåt gått snett och då är det svårt att bygga vidare ett andra år/andra gång.
Sen ska man veta när nåt är klart också, jag har haft många olika klubbar t ex och där måste man känna av när bäst-före-datum är passerat innan det blir nedåtspiral.
Nu är det ju aktuellt med en familjeshow – hur jobbar du då, är du en ensamvarg eller har du en duktig flock/stab runt dig?
Ja det stämmer att vi provar på att sätta en familjefestival på Travbanan. En fantastisk location som inte utnyttjas till fullo för sin kapacitet sett till aktiviteter per dag och år.
Lördag 23 Juli kommer Annika Herlitz, som jag dessutom är manager till, och genomför sin fantastiskt trevliga show som givetvis innehåller låtarna hon gör när hon är Elsa i omåttligt populära filmen ”Frost”.
Jag skulle säga att det uteslutande -oavsett projekt eller arrangemang- alltid är ett starkt team som jobbar tillsammans med sina kompletterande kompetenser och utgångspunkter.
Och så är definitivt fallet med denna satsning -som vi hoppas ska kunna bli återkommande och expanderad varje sommar.
Jag har ett mycket gott samarbete med Visby Travbana och flera andra aktörer och det hade absolut inte varit möjligt att enbart driva på ett arrangemang av den här sorten som ensamvarg.
Jag tror generellt på att bygga starka team, lita till teamet och sen utvärdera samarbetet och genomförandet efteråt.
Jag är själv väldigt lösningsorienterad och jobbar väldigt gärna med människor som ser möjligheter istället för hinder och problem.
Du har ju också hittat och tagit fram ett antal artister som på olika sätt kommit fram – vem tycker du att du lyckats föra fram i ljuset på bästa sätt hittills?
Ja jag har ju brunnit extra för att lyfta fram artister från början. Hitta dem och utveckla tillsammans med dem själva. Det är en ganska lång startsträcka när man bygger något från början och det är först senaste åren man börjat skönja resultaten på riktigt i de långa projekten.
Men ibland går det fort, som med Rein som jag signade förra hösten. Vi fick med oss P3 direkt och hon fick spela live i P3 redan på sin tredje spelning nånsin. Mängder av press, senast på omslaget till DN som höstens mest spännande nykomling som spås få sitt stora genombrott.
Där är det också en oerhört spännande tid framöver och jag tror att det kommer fortsätta expandera internationellt. En stor talang men också en väldigt målmedveten artist som gör något som igen annan gör just nu.
Det är en av de viktigaste sakerna man försöker identifiera -artistens ID och egna drivkraft. Man kan jobba med nån sån som mig men man kan aldrig helt luta sig tillbaka och tro att det händer av sig självt. Det är dagligt hårt arbete och målmedvetenhet under många år som ger resultat.
Sen gillar jag ju att jobba med vitt skilda musikstilar och målgrupper. Det tänder inte mig att göra samma sak liksom.
Så allt från Outtrigger som är metal och var med i melodifestivalen till Annika Herlitz som är musikalartist och har Disneys största succé nånsin till popformatet eller egensinniga singer/songwriters eller industrisynt är lika kul alltihop.
Det gäller alltid att försöka träffa målgrupper och sy samman projektet med teamet och artisten.
Finns det nån doldis i ditt stall som du tror mycket på i en nära framtid?
Simon Peyron är ingen doldis direkt men hans solokarriär efter Outtrigger kommer definitivt överraska och få brett genomslag då vi talar om just det där jag pratade om innan -starkt ID, stark artist, grym sångare.
Sen har vi ju Markus Kjellrup som utan tvivel är en av Sveriges mest intressanta artister. Där har vi fått ha tålamod och jobba långt och tålmodigt då det är ett projekt som kräver mycket integritet.
Har du någon redan etablerad (världs)artist som du gärna skulle vilja ha med i ett av dina program – vem då i så fall?
Självfallet har man ju alltid drömmar. Det hade varit roligast att lyfta något från A till Ö men det finns så många fantastiska artister och goda jobb därute som jag gärna varit inblandad i eller del av den fortsatta förädlingen och paketeringen;
- Kawehi,
- Elliphant,
- Gesaffelstein,
- Susanne Sundfor.
Men sen hade det också varit kul att sparka liv i gubbar som är legender men helt kört fast.
Depeche Mode, mitt absoluta favoritband genom tiderna, har inte varit där de ska på snart 20 år.
Jag vet iallafall vad jag skulle göra om jag fick projektleda dem med fullmakt. Det första hade givetvis varit att plocka tillbaka Alan Wilder som hoppade av 1995 och sen sparka ut Andy Fletcher för att få balans.
Sen sätta dem med unga, heta producenter och låtskrivare som avgudar dem men samtidigt har stor integritet.
Vad är det viktigaste hos en artist, känd eller okänd, tycker du, utstrålning, sång, kläder etc… !?
Som jag varit inne på tidigare är ID:t det viktigaste. Att man har något som är ens egen grej. Sen kan det vara olika med sångröst.
Givetvis är det en stor fördel om man kan sjunga väldigt bra men historien har lärt oss att det absolut inte behöver vara avgörande.
Lady Gaga, Madonna eller Håkan Hellström är knappast historiens största sångerska/sångare ändå är de fullkomligt briljanta artister.
Det handlar om att förädla sin grej, och då är det oftast med god rådgivning/bra team. Att vara konsekvent och inte vobbla för mycket med sin övertygelse tror jag också är bra även om man, som Lana Del Rey till exempel, kan byta bana och hitta rätt.
Så om du har en kombination av det du nämnde: utstrålning/närvaro/budskap/vitalitet + sång/uttryck + image/drivkraft/övertygelse så har du en mycket god utgångspunkt för att kunna få chansen till en långvarig karriär.
När du är privat – vilken artist/grupp spelar du helst hemma då?
Det varierar en hel del. Jag älskar så mycket musik och uttryck. Men jag har mängder med playlists och plattor jag både återupptäcker och upptäcker.
Det kan vara allt från ABBA till Leonard Cohen till Silverbullit till Schwefelgelb.
Vilken är världens bästa låt?
Depeche Mode ”Enjoy the silence” är fullständig perfektion av en poplåt.
Förutom dina egna arrangemang – när var du senast på en livekonsert och vem såg du då?
Umeå Open var en fantastisk festival och både Susanne Sundfor och The Soft Moon gjorde båda klockrena 5 av 5-spelningar.
Vad är det bästa med att bo och verka på/från Gotland?
Gotland är en fantastisk utgångspunkt med det yrke jag har. Jag är stammis både på flyget och färjan och har nära till Stockholm och kan arbeta längs vägen.
När jag inte har möten i Stockholm eller är iväg med artist så njuter jag av att vara här och arbeta/verka.
Med dagens möjligheter funkar det utmärkt att ha denna inspirerande och rogivande omgivning att arbeta ifrån och det hoppas jag kunna fortsätta med.
Jag har bott här sen 2010 och min enda önskan är väl egentligen att kunna göra ännu mer projekt och arrangemang här där jag även har mina barn.
Varje gång jag kommer åter till Gotland andas jag ut på det mest rogivande sätt. Det händer i regel så fort jag kliver av färjan eller flyget. En annan luft liksom.
Hur ser din egna gotländska resa ut – hur kom det sig att det blev ön permanent för din del?
Jag närde en dröm om att bli bröllopskoordinator för några år sen. En dum idé skulle det visa sig -snabbt.
En massa jobb med neurotiska engångskunder är inget jag rekommenderar en nyuppstartad småföretagare.
Detta kom sig av att jag har många goda vänner här och själv gifte mig i Gnisvärd och drog hit alla vänner för en fantastisk fest.
När jag och min ex-fru planerade boende växte Gotland fram till det perfekta alternativet för barnens uppväxt och för mig/oss som företagare.
Vad är det uppenbara ö-nackdelarna då?
Jag tycker det är ett problem på ön med att få fram samarbeten mellan alla öns aktörer. Jag ägnade många av mina första år att presentera mig själv och mina visioner.
Jag förstod snabbt att de olika nätverken och aktörerna på ön inte alltid gick att få under samma paraply.
Jag tror det hade varit för det bästa för ön att kunna enas i högre grad ibland och stödja/supporta de som har uppenbara visioner och idéer.
Återigen -lösningsorienterade personer har en tendens att genomföra och uträtta mer än de problemorienterade.
Vilken har blivit din favoritplats på ön dit du gärna åker när du vill koppla av och ”bara” vara Anders?
Det är klart att Tofta/Gnisvärd har en speciell plats i mitt hjärta efter att ha bott och verkat där i snart sex år.
I höst flyttar jag dock till Visby och jag har glädjen att bo i närheten av St. Nicolai och det är en favoritdel av Visby.
Att vandra omkring på gatorna dit inte turisterna ens söker sig i hög grad under högsäsong. Bungenäs är också en stor favorit.
Hinner du med någon skön hobby eller övrig fritidssysselsättning i övrigt?
Jag drömmer om att återuppta mitt golfande men dit har jag inte riktigt kommit till än. När jag nåt den omsättningen och vinsten som ger mig möjlighet att golfa i högre grad så kommer jag verkligen kommit till en hög nivå i mitt företagande haha.
Annars är det mest att kunna kolla fotboll ibland eller spela tennis. Läsa när jag får tid. Helst biografier.
Hur är du själv som ”artist” spelar & sjunger något kanske!?
Jag har ju min grund som artist. Var låtskrivare och bandledare i många år i ett band som hette The April Tears. Det var därigenom som jag såg branschen från alla håll och kanter. Vi kämpade i över 13 år totalt och det var därigenom jag fick min skola till det jag gör idag i hög grad.
I många av de projekten jag jobbar med idag är jag delaktig/involverad kreativt så jag får utlopp för detta genom det. Jag när inte längre nån dröm att stå på scen utan trivs bättre i kulisserna. 🙂
Om du nu hade högsta makten över allt som sker på Gotland – vad skulle du se till att göra för allas ö-bästa då?
Jag skulle samla alla aktörer under en flagg och börja med att skapa en ny vecka. Kanske en kärleksvecka i rosornas stad vecka 28 eller 31?
En dag för alla – gifta, ogifta, gamla som unga. Pride. Jämställdhet. En viktig och varm vecka helt fri från cynism som samlar alla människor av alla de slag på den vackraste ön under den röda kärleksflaggan för att njuta av livet och festa tillsammans.
Jag skulle också gärna försöka lyfta lågsäsongen och visa upp hur vacker ön är även då. ”Amazing Race”- tävlingar över hela ön. (Tävla i par och hitta ledtrådar och ett slutmål under flera dagar).
Melodifestivalen till ICA Maxi Arena. Det finns mängder av möjligheter.
Om jag var typ ”president” över Gotland skulle jag primärt verka för att nyansera.
- ♦ Bygga broar mellan exploatörer och bevarare, som jag kallar de olika ytterligheterna.
- ♦ Försöka göra ön ännu mer attraktiv för företagare att verka från.
- ♦ För minoriteter att känna sig trygga.
- ♦ För nysvenskar som en utmärkt utgångspunkt.
Vi måste ta hand om varandra, lyfta varandra, sluta gnälla, försöka göra världen till en liten bättre plats. Ge plats för både de svaga och starka.
Det är dessutom en definitionsfråga -vem är egentligen stark och vem är egentligen svag? Nyansering.
När du är riktigt lycklig samt i harmoni hur ser omgivningen det – går du kanske visslande fram då?
Jag är en väldigt lycklig människa idag. Det har tagit sin tid att nå fram till en slags helhet, tror det är så för de flesta människor.
Jag är 43 -men jag lär mig givetvis fortfarande flera saker varje dag. Det tror jag är en slags utgångspunkt -att vilja lära sig nytt och att vilja lyfta andra. Såväl barn som vuxna såklart.
Jag har jobbat med integrationsfrågor och utbildning tidigare och detta har präglat mig djupt.
Vi behöver ta hand om varandra och både kunna ge och ta. Ingen kan rädda världen men vi kan alla göra goda saker varje dag. Både mot oss själva och andra.
När saker och skeende kanske inte gått som du tänkt och du blir riktigt förbaskad, hur yttrar det sig?
Då blir jag stressad och arg. Jag tycker inte om oärlighet, småsinthet och överdriven negativitet.
Har du någon förebild som du försöker leva upp till?
Malala, Muhammed Ali, Madonna, David Bowie, Petter Stordalen, Dave Grohl, Henok Goitom & Jeanne D´arc.
Och hur lyder ditt motto i livet?
”Bättre att lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”
Sist men inte minst – vilka kommande program som du fixat vill du gärna att vi skall vara med och njuta av framöver!?
Härnäst ser jag fram mot att folk kommer till:
♥Gotlands Familjedag på Visbytravet 23 Juli,
♥Smith & Thell på Clarion Hotel 27 Juli och
♥ Garmarna i St. Nicolai Ruin 12-13 Augusti.
Tack Andreas för en fantastisk fint fullmatade musikalisk action – då passar det väl bra att vi tillsammans enjoy the silence!
PS: Här har du mer fin musikalisk läsning från Andreas företag: