Foto vinjett: Marja D. Xara Jacobsson
Ida Andersson, du skall snart ha vårpremiär och sjunga blues med ditt band igen, är alla låtar skapade av kvinnor?
Ja alla låtar är skrivna av kvinnor. Vi har en del egna låtar nu också, men det är jag som kommer med låtidén och sedan arrar bandet och är med och skapar den helhet det blir. Jag skriver oftast texterna.
Foto: Ida Andersson
Varför blev det så att du/ni tar upp dessa låtar, hur startade det intresset?
Vi är alla förtjusta i blues på olika sätt. Speciellt blues år det funkigt souliga och svängiga hållet. Jag hade funderat länge på varför det mest var gubbar som spelade blues. Jag kände också en tillhörighet till musiken men förebilderna var få.
Jag och Edvin, basisten i Ida Andersson Band funderade på hur utbudet såg ut och började att spåna på att starta ett hyllningsband. Det var mer ett engångsprojekt från början, men ju mer vi grävde i materialet ju mer hittade. Vi insåg att det finns och fanns otroligt många kvinnor som skrivit minst lika bra låtar som sina manliga kollegor, men som aldrig hamnade i rampljuset på samma sätt.
Man kan egentligen undra varför bluesen kom att förknippas med gubbar när flera av de största och mest framgångsrika bluesmusikerna på 20-talet var kvinnor.
Vilken var den första blueslåt du hörde och kände att det här är vad jag vill göra?
Det måste vara något av Nina Simone.
Försöker du efterlikna originalet eller tolkar du helst fritt efter egna känslor?
Vi tolkar helt fritt utifrån oss själva. Någon gång har vi valt en låt på grund av att den kvinnliga kompositören är en viktig del av blueshistorien och vi vill lyfta henne. Sedan har vi hittat vårt eget groove eftersom vi måste älska det vi själva spelar. Allt vi gör innehåller vår soul liksom.
Vad skiljer de kvinnliga textförfattarna från de manliga – eller är det hjärta, smärta från båda håll?
Det är absolut hjärta och smärta från båda håll. Det är mycket sex och mycket politik också. Skillnaden är att när en kvinna sjunger låtar med innehåll som det, tas det emot på ett annat sätt. En man kan få sitta och gnälla och tycka synd om sig själv. Det är okej att han super ner sig och har tar för sig i sitt sexliv.
Som kvinna var det inte accepterat. De kvinnor som på -20-30-talet var bluesmusiker var riktigta hjältar för kvinnokampen, kan jag tycka. De sjöng om vad de ville och struntade i hur det skulle tas emot av omvärlden. Men det är ju fortfarande så att en kvinnlig musiker döms på annat sätt än män, tyvärr.
Vad betyder egentligen blues – finns det en missuppfattning om formen?
Bluesen har ju sitt ursprung i arbetssånger sjungna av afroamerikaner i USA och det sägs att musikstilen uppstod i slutet av 1800-talet, men förmodligen har den sjungits innan det i flera decennier.
Att sjunga blues och att på något sätt få ge uttryck för hur afroamerikanerna var satta att arbeta under slavliknande former i USA, var nog ett sätt att överleva. Att få en liten förnimmelse av hopp och gemenskap med de som en levde omkring.
Jag tror att det är därför musikstilen senare kom att bli så stor. Känslor som bluesen kan förmedla, även i misär, skänker hopp.
Vilken blueslåt är din favorit som innehåller ”allt”?
En riktig favoritskiva är Louise Hoffstens Knäckebröd blues. Det är inte hennes egna låtar men tolkningarna och musikerna är fantastiska.
Knäckebröd Blues från 2004 är ett studioalbum av Louise Hoffsten. Albumet är en remix av Blues från 1998.
Vem är den bästa svenska bluestolkaren tycker du?
Ja det måste ju vara Louise Hoffsten då.
Om det nu inte blir blues, vad lyssnar du helst på då?
Jag älskar grunge. Det är så bara. Pearl Jam, Soundgarden, Queens of the Stoneage, Blind Melon, Hole… Och jazz är kul! Och rock I olika former.
När var du själv på en livekonsert som publik senast – var och vem blev det då?
Oj det blir inte så ofta nu för tiden med småbarn hemma. Jag var och kollade på Bridge Tunes på Nunnan. Räknas det? De är i alla fall sjukt bra!
Mer musik – vilken är världens bästa låt? Och bästa album?
Det där går inte att svara på. Beror helt på sinnelag för stunden.
När du nu inte lyssnar eller spelar, vad pysslar du då med i ditt dagliga liv?
Jag jobbar som lärare och så har jag ju två barn också.
Förutom musiken då har du någon annan hobby eller fritidssysselsättning du gärna vill hinna med?
Just nu är det faktiskt bara musiken som jag hinner med. Och det passar mig perfekt! Jag har börjat skriva mer musik nu tillsammans med en vän, Erik Nehro. Och det är sjukt kul. Det bara poppar låt-och textidéer i skallen hela tiden.
Det är för jävla härligt med musik ändå. Varför skulle jag vilja hinna med något annat?
Vilken plats på Gotland gillar du bäst dit du gärna åker så fort du får möjlighet?
Visby är underbart. Kulturlivet är fantastiskt rikt på denna lilla ö och krogarna många. Det gillar jag!
Foto: Glada Gotland
Vad är det bästa med att bo och verka på ön?
Jag har ju flyttat hit från Stockholm för 11 år sedan och jag flyttade hit på grund av kärlek till ön. Så känner jag fortfarande. Gotland är fantastiskt! Jag vill aldrig flytta härifrån.
Några nackdelar?
Nackdelen är att jag saknar min släkt och mina gamla vänner i Stockholm så jag jobbar på att få dem att flytta hit allihop.
Om du hade högsta makten och kunde besluta något för alla gotlänningars bästa – vad skulle du se till att göra då?
Jag önskar att alla politiker går samman och arbetar för en ännu mer för att mångfalden på ön ska få vara något vackert. Jag vill att hela vår värld ska vara vår tillsammans och att alla människor då så klart ska anses ha samma värde. Det är ju inte riktigt så.
Det är ojämställt på så många plan, både för kvinnor, rasifierade, äldre eller människor som inte känner sig som någon inom den normen för hur en människa ”ska” vara. Jag kan bli så sjukt trött och arg.
Men sen så… Kan en få se hur människor går samman och manifesterar för till exempel mångfald. Hur olika politiska partier faktiskt sammarbetar för att kärlek ska få gro. Då blir en glad och hoppfull igen.
Sist men inte minst – vi går sakta men säkert mot våren nu – hur yttrar sig de härliga vårkänslorna hos dig?
Det blir ljusare och det gör mig ännu mer pigg och produktiv. Och så har jag har så många roliga sånguppdrag i vår så det pirrar i hela magen.
- 3 mars ska jag gästa med Lisa Lystam family band på jazzklubben.
- 8 mars ska jag och min nya låtskrivarkollega Erik Nehro testa våra akustiska låtar på Almedalsbiblioteket för första gången.
- 12 mars spelar vi med Ida Andersson band på H10. Och det var jättelänge sen vi lirade i Visby, så det ska bli sjukt kul.
- 31 mars ska jag få vara sånggäst med Björn Perssons Bluesband på jazzklubben.
- 16 april spelar Ida Andersson Band på Wall of sound.
- 21 april spelar jag och Erik Nehro igen på Club Acoustic.
- Och den 28 maj ska jag vara med som gäst på Ladies got the blues på Fasching. Det ska bli galet kul! Och vet du, Louise Hoffsten ska också vara gäst…
Ida Andersson, sång
Edvin Holm, bas
Christopher-Robin Maurin, gitarr
Johan Larsson, trummor
Albin Linder, blås
Fia Nordström, kör