Glada Gotland undrar ”Vad hände sen” – ett år sedan Jesper kom in som yngsta ledamot i Sveriges Riksdag förra året – läs gärna detta inslag från 4 februari 2015 här:
https://www.gladagotland.se/halladar/halla-dar-jesper-skalberg-karlsson/
Jesper Skalberg Karlsson, riksdagsledamot som representerar Gotland och Moderaterna sedan 1 år – är du fortfarande yngst?
Såvitt jag vet är jag fortfarande yngst, men det är fortfarande med snål marginal till de övriga ledamöterna som är födda samma år. Jag är ju bara yngst med kanske 40 dagars marginal.
Foto: Selife Jesper Skalberg Karlsson
Och vad har varit tyngst?
Tyngst rent arbetsmässigt var nog Almedalsveckan 2015. Jag har ju tidigare varit aktiv där i egenskap av M-tjänsteman och därigenom haft ett intensivt schema – men som riksdagsledamot har man inte samma reglerade arbetstid. Det ledde till att dagar som tidigare var intensiva i åtta timmar nu blev intensiva i upp till 14 timmar. Lite av ett politiker-marathon!
Något som gått lättare än du tänkt dig?
Att komma in i den moderata riksdagsgruppen har nog varit det som gått lättast. Innan jag var riksdagsledamot kändes det som en ganska svår grupp att bli en del av – eftersom att jag kom in i riksdagen efter ordinarie val kunde man tänka sig att alla redan hittat sina invanda arbetssätt och team. Men det gick som en dans – mer välkomnande och stöttande grupp får man leta efter.
Vilka frågor som berört Gotland tycker du och ditt parti varit i opposition trots allt lyckats få framgång med?
Den stora frågan vi fått gehör för, och som vi arbetat hårt för under lång tid, är ju självklart att Bromma Flygplats inte längre hotas av nedläggning. Det känns bra att vi tog den striden. Nu gäller det att vi fortsätter hålla hårt tryck på regeringen, så att (MP) inte får domdera över infrastrukturpolitiken.
Har du pratat och samarbetat något med Hanna Westeren (S) för att få mer tyngd åt just Gotlandsfrågorna?
Ja, Hanna Westerén (S) träffar jag ju varje vecka vid voteringar i kammaren, så visst pratar vi en del. De mer formella samarbetena har kanske inte varit så många, men jag är glad att vi gemensamt fick stå värdar för ett seminarium i riksdagen i våras – om hur näringsintressen och natur kan kombineras (i samband med Natura 2000 på norra Gotland).
Just nu enligt SIFO så är (M) det största partiet i Sverige – vad beror det på?
Det har nog två anledningar. Dels tror jag att väljarna ser att regeringen inte har lösningar på viktiga frågor som rör jobben, skolan och bostäderna. Dels tror jag att väljarna ser att Moderaterna tar tag i viktiga framtidsfrågor som rör integration, konkurrenskraft och välfärdens finansiering. Men det är valdagen som räknas, det ska man komma ihåg!
Vad tycker du om all den odemokratiska tendensen att föra fram åsikter med hot och våld både på gator och genom nätet?
Jag tar såklart avstånd från all våldsbejakande extremism, och har inte mycket till övers för människor som ägnar sin tid åt att sprida hat på internet. Det är jag övertygad om att de flesta andra gör också.
Vad har ni etablerade politiker misslyckats med för att få dessa troll att löpa amok?
Det handlar om utanförskap och det handlar om att inte bli sedd. I den meningen är lösningen lik lösningen för många andra politikområden: vi behöver fler jobb som kommer fler människor till del och vi behöver en tillgänglig välfärd av hög kvalitet. Och för de våldsbejakande extremister som härjar på nätet behöver ansvariga myndigheter ta fram strategier för att möta problematiken med radikalisering.
Har du någonsin varit rädd själv vid något påhopp?
Nej, det skulle jag inte säga. Jag får ju hat och hot på veckobasis, men i de fall det är något att oroa sig för så hanteras det av riksdagens säkerhetsavdelning. De är väldigt proffsiga, så det finns inga skäl för mig att ligga sömnlös.
Hur kommer du hantera detta framöver – vad går det mer att göra?
Det är en vardagsgrej vid det här laget. Jag tror att de som vill sprida hat och hot kommer fortsätta att göra det – men de som går från ord till handling är desto färre. Och som sagt, jag har full tillit till riksdagens säkerhetsavdelning när det gäller dessa frågor. De är alltid behjälpliga.
Jesper lite mer privat då – har du hunnit vara ledig under året och varit hemma på ön då?
Det har jag absolut. Den vanliga ordningen är att jag kommer hem på helgerna, och under julen var jag självklart på Gotland. Det är bra – jag tror man måste ha tid att gå ner på sparlåga när det vardagliga livet går i full fart.
Foto: Selife Jesper Skalberg Karlsson
Har du ständigt politik i knoppen eller kan du helt koppla av och vad gör du helst då?
När jag verkligen behöver stänga av politikerhjärnan så ser jag till att åka ut till mina föräldrar som bor i Stenkyrka. Där kan man finna ro på riktigt.
Är det fortfarande Kygo och Firestone du går och nynnar på i musiken eller har du hittat nån ny favorit!?
Nja, den radioplågan har jag nog lämnat bakom mig. Just nu är jag inne i en period av att återupptäcka Foo Fighters. Deras skiva från 2007 är en favorit.
Övrigt kulturellt då – vad vill du gärna se och uppleva under året som kommer?
Musikmässigt ska jag försöka få biljetter till Lars Winnerbäcks spelning i Stockholm veckan innan Almedalen.
Mer åt filmhållet så ser jag fram emot att House of Cards nästa säsong släpps på Netflix i vår. Roligt också att Joel Kinnaman fått en roll denna säsong!
Årets semester då – blir det hem till Gotland eller drömmer du om att få besöka något annat spännande resmål?
Det blir Gotland, med all säkerhet. Veckorna efter Almedalsveckan är intresset för politik superlågt bland väljarna, så då finns utrymme för någon veckan semester.
Tillbaka till politiken:
Vi tittar ut lite mer i världen och just nu så pågår nu ett maktspel om vem som skall blir USAs nya presidentkandidat – vem vill du se vinna där och varför?
Det är en balansgång. Demokraterna dras fortfarande med en bristfällig inrikespolitik och sitt tröttsamma frihandelsmotstånd. Där verkar det rimligt att Hillary Clinton blir den slutgiltiga kandidaten, och hon har en god chans att attrahera mittenväljarna beroende på vem som blir den republikanska kandidaten.
För republikansk del är mycket fortfarande höljt i dunkel. Trump och Cruz har sin duell, Bush och Rubio har sin duell. Här är det tydligt att Bush och Rubio har en mer genomförbar politik, och dessutom en bättre ekonomisk politik. Någon av dem två bör bli GOP-kandidaten. Men republikanerna har fortfarande lång väg att gå vad gäller equal rights. Det är nedslående.
Sist men inte minst – vilken kommer bli den mest avgörande fråga i riksdagen i år där du kommer ha ett finger med i spelet?
Det är en hel rad. Vad gäller Gotland så har vi flera frågor: den nya regionindelningen, den svenska livsmedelsstrategin och nya Natura 2000-områden på norra Gotland.
Men i svensk kontext handlar det mer om regeringsfrågan. Om regeringen inte skärper till sig finns risk att vi får en regeringsombildning eller rentav ett extra val. Då måste jobbet göras för att Moderaterna ska vara regeringsdugliga. Och där har jag som förbundsordförande för Moderaterna på Gotland ett stort ansvar.
Tack Jesper! Och du som nu tycker Glada Gotland borde frågat Jesper ”det här också” så kan du lätt göra det själv – här har du kontaktuppgifterna!